Minutlax och bärgratäng

4

Du behöver

Minutlax:

  • 600 g färsk lax skuren i tunna skivor
  • olivolja, till plåten + ca 1 msk till laxen
  • saft av 1 citron
  • 1 tsk salt
  • 2 msk riven ost
  • 2 msk pinjenötter

Snabbsallad:

  • 1 salladshuvud, valfri sort
  • 2 tomater
  • 1 dl gräddfil
  • 0,5 citron, skal och saft
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • ev lite parmesan på toppen

Bärgratäng:

  • 1 banan
  • 1 nektarin
  • 0,5 ask blåbär, eller odon
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl riven vit choklad
  • 1 dl råsocker

Gör så här

  1. Minutlax:
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Bred ut laxskivorna på en väloljad ugnsplåt eller ett stort ugnssäkert fat. Pressa över citronsaften, salta och ringla över olivoljan. Strö över riven ost och pinjenötter.
  4. Sätt plåten i mitten av ugnen och låt stå ca 5 min.
  5. Sallad:
  6. Skölj salladsbladen väl och låt dem rinna av.
  7. Blanda gräddfil, citron och lite olivolja. Blanda ned salladsbladen skurna i bitar och tärnade tomater. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  8. Bärgratäng:
  9. Skala frukten. Skölj ev och rensa bären.
  10. Skär frukt och bär i mindre bitar och fördela dem i höga, ugnssäkra portionsformar, men inte ända upp (lämna ca 1 cm kant upptill).
  11. Blanda crème fraîche och choklad. Fördela blandningen i formarna, släta till ytorna.
  12. Strö över sockret. Gratinera på högsta grillvärme, högst upp i ugnen med luckan öppen, tills sockret smält och fått gyllenbrun färg, 5-10 min. Se till att det inte blir bränt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept