LAMMPÖRKÖLT MED GALUSKA

8

Du behöver

Till köttgrytan behövs:

  • 1 st lammstek (ca 1.5 kg)
  • 1 dl solrosolja
  • 0,75 kg gul lök
  • 3 krm röd paprikapulver (sött)
  • 1 st färsk röd paprika
  • 1 st torkad hel spansk paprika (stark)
  • 250 ml gräddfil
  • salt
  • peppar
  • timjan

Till galuskan behövs:

  • 1 l vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl mjölk

Gör så här

  1. Bena ur lammsteken, skilj musklerna från brosk och fett som avlägsnas. Skär köttet i små kuber à la kalops.
  2. Stek köttet i små portioner i en stekpanna med mycket varm olja. Köttet får aldrig koka i sitt spad. Värmen måste hela tiden styras så att köttet ”friteras”. När köttet får en brun yta, ställ den vid sidan i en gryta och ny sats påbörjas.
  3. Hacka löken i små bitar och stek sedan på samma sätt i oljan. Blanda med köttet i grytan.
  4. Rör om grytan med kött och lök, tillsätt de 3 sorterna paprika, saltet och krydorna, rör om och sätt på locket. Koka på mycket svag värme. Rör om då och då och runda ev av smaken med extra kryddor. När det börjar puttra i grytan låter man den sjuda i 20 minuter. Låt grytan svalna.
  5. OBS! Den starka paprikan får inte krossas under tillagningen utan öppnas, delas i bitar och serveras vid sidan till var och en.
  6. Galuska:
  7. De tre ingredienserna blandas eller vispas upp, slutkonsistensen måste vara halvrinnande. I en gryta kokas 6 liter vatten upp. Den halvflytande degen ”silas” igenom ett grovmaskigt specialredskap med hjälp av en spatel. Vattnet rörs om då och då för att galuskan inte ska klibba.
  8. När all deg har passerats, kokar man upp och låter det sjuda i 10 min.
  9. Galuskan silas och tvättas med kallt vatten. Den kalla avtorkade galuskan steks i en stekpanna med olja under omrörning och på svag värme vilket gör att pastan torkar och inte längre klibbar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept