Kanelkryddad hjortytterfilé med blåbärssås

4

Du behöver

  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl balsamvinäger
  • 1 dl rött vin
  • 3 msk vilt fond
  • 2 dl blåbär (färska eller djupfrysta)

Kanelkryddad hjortytterfilé:

  • 600 g hjortkött av ytterfilé
  • 1,5 msk malen kanel
  • 1 msk smör eller margarin
  • salt
  • peppar
  • 1 msk lättcrème fraiche för napering
  • rosmarin

Gör så här

  1. Smält/karamelisera strösockret (bränn ej) på hög värme i en tjockbottnad stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Slå över balsamvinäger och rött vin. Rör om och låt koka ihop tills sockret löst sig. Tillsätt viltfond och blåbär och reducera såsen tills den får en simmig konsistens. Sila av skalen om en slät sås önskas.
  2. Kanelkryddad hjortytterfilé:
  3. Torka av köttet med hushållspapper och krydda med kanel, svartpeppar och salt. Hetta upp stekpannan och lägg i smör eller margarin. Lägg i köttet när fettet slutat bubbla och sänk värmen. Stek köttet 2 minuter på varje sida. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek till en innertemperatur av 55 grader, ca 9 minuter på 250 grader. Låt köttet vila i 5 minuter och skär i skivor.
  4. Servera med råstekta rotsaker (se separat recept) och blåbärssåsen. Ringla över 1 msk lättcrème fraiche. Garnera med rosmarin.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept