Halstrad gös med sås Ninon och stekta kantareller

4

Du behöver

  • 500 g sikfilé med skinn, fjällad
  • ca 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

sås Ninon:

  • 250 g gröna ärter
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

rostad vitlök:

  • 2 hela vitlökar
  • 200 g kantareller (el. vårlök)
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan till garnering
  • kokt potatis till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Börja med såsen. Värm ärterna med lite smör i en kastrull och späd med vinet. Mixa ärterna och passera dem genom en såssil. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Ansa och bryt vitlöken i klyftor. Lägg vitlöksklyftorna i en ugnssäker form och ställ in dem i ugnen. Låt stå ca 10 minuter eller tills vitlöken känns mjuk. Rensa kantarellerna. Hacka schalottenlöken. Stek lök och kantareller i smör i stekpannan ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Dela sikfiléerna i fyra portionsbitar. Strö salt i het stekpanna som tål att stå i ugnen. Lägg i fisken med skinnsidan ner och halstra i 1-2 minuter. Strö på peppar. Vänd fisken och stek den färdig tillsammans med vitlöksklyftorna i ugnen ca 5 minuter. Servera siken med sås Ninon, stekta kantareller, rostad vitlök och kokt potatis. Garnera gärna med timjan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept