Grillspett på brasilianskt vis med fotbollsspelarris och salsa

4

Du behöver

Grillspett (kabobs):

  • 0,5 kg urbenad biff
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk hackad lök
  • 250 g bacon i bit
  • salt och peppar
  • 16 grillspett av trä

Fotbollsspelarris (Arro do Rodeio):

  • 3 stora potatisar
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 5 dl ris
  • salt
  • 7,5 dl matolja till fritering
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 ägg- lätt uppvispat
  • 2,5 dl bladpersilja, hackad
  • 1 dl finskuren salladslök inkl den gröna delen
  • Salsa:
  • 1 mango
  • 1 papaya
  • 1,5 dl citronsaft
  • 1 röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Grillspett på brasilianskt vis (kabobs):
  2. Skär ner biffen i bitar, ca 1,5 cm stora kuber. Marinera i olivolja, citronsaft, lök, salt och peppar i ca 2 timmar. Lägg grillpinnarna i vatten och låt dem ligga i 2 timmar.
  3. Skär sedan ner baconen i lika stora bitar som biffen, trä tillsammans med biffen på grillspetten. Grilla eller stek i 5 minuter på varje sida, vänd så de blir jämnt grillade.
  4. Fotbollsspelarens ris (Arro do Rodeio):
  5. Skala och finstrimla potatisen i tändsticksstora stavar, lägg i ett durkslag och skölj ordentligt så stärkelsen försvinner. Lägg sedan i en skål och täck med kallt vatten och ställ i kylen i 20 minuter.
  6. Värm olivolja i en rymlig stekpanna med hög kant, tillsätt riset och fräs i 3 minuter utan att få färg. Tillsätt ca 1 liter vatten och lite salt. Sänk
  7. Värmen och koka under lock i ca 20 minuter.
  8. Under tiden riset kokar, häll av vattnet från potatisen och lägg upp på en kökshandduk och torka den lite. Sätt på en kastrull med oljan och
  9. Värm till 175 grader, lägg sedan ner potatisstickorna i 2 omgångar och fritera tills de får en krispig och gyllenbrun färg. Lägg stickorna på lite hushållspapper och låt rinna av.
  10. Ringla lite olivolja i en stekpanna och bryn löken i 5 minuter tills den får en gyllenbrun färg.
  11. Sänk värmen och häll i äggen och rör med en gaffel tills det blir en lösare äggröra, blanda i riset. Tillsätt persiljan och löken och rör i ytterligare några minuter. Blanda sist ner den friterade potatisen och servera genast.
  12. Salsa:
  13. Skala och skär ner mangon och papaya i mindre tärningar, lägg i en skål och finhacka chili, vitlök och blanda ner, häll citronsaft och salt och blanda. Låt stå och dra i 20 minuter innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept