Gratinerad ripgryta

Du behöver

  • Ripbröst i strimlor (1-2 st / person beroende på storlek ) stekt i baconfett
  • Bacon knaperstekt (till 2 pers, ca halvt paket)
  • Kantareller el. svart trumpetsvamp – smörstekt och mjölat
  • lök
  • vitlök
  • koncentrerad lingonjuice
  • grädde
  • mesost alt messmör
  • timjan
  • salt
  • peppar
  • Potatis- och palsternacksmos

Gör så här

  1. Koka potatis och palsternackor. Pressa dem sedan och rör ihop med lite smör. Smaka av med salt och peppar. Spritsa ut purén på en tallrik men spara ett hål i mitten.
  2. Stek baconet och lägg i en bunke när det är klart. Stek sedan ripbrösten i baconfettet. Finhacka lök och skiva vitlök. Lägg i det. Lägg i svamp, grädde och mesosten. Rör tills osten smällt. Smaka av med salt och peppar. Finhacka lite timjan och lägg i. Häll på lingonjuice. Det skall bli en relativt fast stuvning. Serveras gratinerat med moset runt och stuvningen i mitten – baconet strös över och sist riven ost ( gärna prästost) och lite cayennepeppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept