Mushroom n’chips

Mushroom n’chips
Foto: Stefan Wettainen
Från Svamplycka

I Toscana är friterad svamp en vanlig sidorätt på restaurangerna. Den här rätten påminner dock mer om britternas fish n’ chips.

5 augusti 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 liter stolt fjällskivling, portabella eller annan storhattig svamp
  • salt

Majonnäs

  • 1 äggula
  • dl kapris
  • 1 tsk pressad citron
  • 1–2 krm salt
  • svartpeppar
  • 1 ½ dl majsolja
  • Eventuellt lite vatten

Till panering och fritering

  • vetemjöl
  • 4 uppvispade ägg
  • 2 dl ströbröd, gärna Panko
  • 1 liter matolja

Pommes frites

  • 6–7 skalade fasta potatisar (cirka 800 g)
  • 1 liter majsolja eller enkel rapsolja
  • salt

Gör så här

  1. Börja med majonnäsen. Rör ihop äggula, kapris, citronsaft, salt och peppar i en skål. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle tills blandningen blir och tjock. Späd med lite vatten om majonnäsen behöver tunnas. Smaka av.
  2. Skär potatisen i stavar, cirka 1 ½ cm tjocka. Skölj och torka dem med en handduk. Värm oljan till cirka 160°. Lägg ner potatisstavarna och fritera i cirka 10 minuter, tills de är nästan mjuka men ännu bleka. Ta upp med hålslev och låt droppa av i ett durkslag. Hit kan man förbereda 1 dygn i förväg.
  3. Panera hattarna noga genom att doppa dem först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Om paneringen inte täcker, panera då en gång till.
  4. Värm oljan till 180° och fritera svampen i 2–4 minuter tills den får en fin gyllene färg. Salta.
  5. Fritera potatisstavarna fina och gyllene en gång till i den varma oljan. Servera svampen med majonnäs, pommes frites och en citronklyfta vid sidan om.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept