Plommonglaserade revben med korngryn, citrusrostade rotfrukter och sellerisås

Du behöver

  • 700 g rimmade revben (portionsstyckade)
  • 2 dl korngryn
  • 8 katrinplommon (små bitar)
  • 200 g vitkål eller spetskål
  • 500 g rotselleri (200 g i sockerbitstorlek, 300 g i större bitar)
  • 200 g palsternacka (skivad)
  • 100 g broccoli (plockad i små buketter)
  • 200 g purjolök (i centimetertjocka skivor)
  • 1 vitlöksklyfta (finhackad)
  • 1 gul lök, eller 2 schalottenlökar (hackade)
  • 1 citron (riv citronen och pressa den därefter till saft)
  • 6 dl kycklingbuljong, (Knorr/Bong)
  • 2 dl äpplemust
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 msk timjan, torkad eller färsk (hackad)
  • 0,5 msk rosmarin, torkad eller färsk
  • 0,5 tsk chili, torkad eller färsk, (hackad)
  • ca 2 msk honung/råsocker
  • 20 hela vitpepparkorn
  • 5 lagerblad

Gör så här

  1. Koka revbenen i vatten, i cirka en timma, med timjan och 300 g rotselleri, hälften av purjolöken, hel vitpeppar
  2. Och lagerblad.
  3. Låt fläsket ligga och svalna i buljongen.
  4. Koka samman katrinplommon, gul lök, vitlök, rosmarin, chili, pressad citron, och honung/socker med äpplemusten
  5. Till trögflytande konsistens.
  6. Ta upp revbenen och ?gotta? in katrinplommonglasyren i revbenen
  7. Och ställ in i ugnen på 120 grader i cirka 30 minuter före servering.
  8. Krydda rotsellerin och palsternackan med salt. Rapsolja rostas i 225 grader varm ugn i cirka 15 minuter.
  9. Krydda kålen med olja, salt och rivet citronskal. Blanda kålen och resten av purjolöken med rotsakerna och
  10. Rosta i ytterligare tio minuter.
  11. Koka korngrynen i kycklingbuljong 25 minuter. Spola med kallt och låt rinna av.
  12. Förväll broccolin hastigt i saltat vatten och kyl i kallt vatten.
  13. Mixa den kokta rotsellerin och späd med fläskbuljongen till såskonsistens.
  14. Smaka av med citronsaft.
  15. Värm korngryn blandad med grönsakerna på ugnsbleck.
  16. Värm såsen separat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept