Pekannötspaj med hemgjord vaniljglass

1 h 30 m
4
Pecannötspaj med hemgjord vaniljglass
Foto: TV4

Ljuvligt söt, seg och krispig pekanpaj med en hemgjord vaniljglass. Det blir inte bättre än så!

Dryck: Vintreýs Madeira Fine, nr. 7882, dessert vin

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

23 mars 2017
1 h 30 m
4

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk kallt vatten
  • 1 krm salt
  • 1 tsk socker

Fyllning

  • 125 g smör
  • 3 dl ljus sirap
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g pekannötter, grovt hackade
  • 2 ägg, lätt vispade
  • 1-2 tsk vaniljsocker

Vaniljglass, 1,5 liter

  • 2 vaniljstänger
  • 5 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • 2,5-3 dl socker
  • 10 äggulor

Gör så här

  1. Pecannötspaj
    Ställ ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp mjöl i en bunke, tärna ner smöret, och rör ner vatten, salt och socker, arbeta ihop detta till en deg, och tryck ut i en form (22-24 cm). Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  3. Under tiden gör du fyllningen. Mät upp smör i en kastrull, häll i sirap, socker, vetemjöl och salt och låt detta sjuda upp. Låt det sjuda under omrörning i ett par tre minuter.
  4. Ta av kastrullen från plattan och rör ner de grovhackade nötterna, de lättvispade äggen och vaniljsocker i kolasåsen. Häll sedan över fyllningen i det förgräddade skalet och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 35- 40 minuter.
  5. När pajen är färdiggräddad låt den svalna en smula, serveras med fördel ljummen.
  6. Vaniljglass
    Dela vaniljstängerna och gröp ur fröna. Koka snabbt upp vaniljen (både frön och stänger) grädde, mjölk och socker. Låt svalna.
  7. Vispa ner äggulorna, värm till 83 grader eller när smeten börjar tjockna (obs, det får inte koka endast sjuda).
  8. Sila i finmaskig sil. Häll upp i en form och låt svalna. Ställ in i frysen tills strax före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Våryra

Fler goda recept