Pekan- och valnötspaj

45 m
8 - 10
Pekan- och valnötspaj
Foto: TV4
Från Mitt kök

Kolapaj med valnötter och pekannötter, oemotståndligt god med en klick vaniljglass till.

23 april 2015
Visa mer
45 m
8 - 10

Du behöver

  • 3 dl mjöl
  • 2 msk socker
  • 150 g smör
  • 2 msk kakao
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g pekannötter
  • 100 g valnötter

Gör så här

  1. Skär smöret i mindre bitar och blanda med mjöl, socker och kakao i en bunke. Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Enklast är att använda händerna.
  2. Tumma ut degen i en pajform. För att inte skalet ska resa sig kan du picka degen med en gaffel. Lägg också gärna lite aluminiumfolie utmed kanterna så att inte kanterna släpper från formen.
  3. Förgrädda pajskalet i ugnen i 225 grader i 15 minuter.
  4. För kolasåsen, blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka häftigt ca 15 min utan omrörning tills den tjocknat något. Smaka av med vaniljsocker och salt.
  5. Ta ut pajskalet. Fördela nötterna i pajskalet. Häll kolasåsen över.
  6. Grädda på 225 grader ytterligare ca 10 min. Låt pajen bli riktigt kall innan den serveras, gärna med vaniljglass till.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Baktillbehör från kända varumärken

Baktillbehör från kända varumärken Se fler

Fler goda recept