"Heaven and hell" chokladlasagne

"Heaven and hell" chokladlasagne
Foto: TV4

"Heaven and hell" chokladlasagne

Av: Pehr - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1h

"Heaven and hell" Chokladlasagne 666 med Edens bär i skuggan av kanderat socker. En lyxig smakrik efterrätt med lyxrestaurangkänsla. Se Pehr bygga ihop efterrätten här

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Cacao & chilikryddan hittar du i kryddhyllan.

Ingredienser

portioner4 - 6

Vit chokladmousse

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit bakchoklad
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 1 dl kvarg (kesella)

Mörk chokladmousse

  • 200 g mörk blockchoklad
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl kaffe (starkt), kallt
  • 2,5 dl vispgrädde

Edens bär

  • 2 dl blåbär, färska
  • 2 dl björnbär, färska
  • 2 dl hallon
  • 6 röda vinbärsklasar
  • 1,5 limefrukt, pressad
  • 0,5 dl honung, flytande
  • 2 msk mörk rom
  • 2 dl basilika, hackad basilika
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 msk choklad och chilipeppar

Sockernät

  • 5 dl strösocker

Lasagneplattor och dekoration

  • 18 Noblesseplattor, mörk choklad
  • chokladsås, vit och brun
  • 200 g mörk choklad

Gör så här

Vit Chokladmousse

  1. Vispa grädden med vaniljsocker.
  2. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den bara smälter.
  3. Tillsätt äggulorna i chokladen under kraftig omrörning.
  4. Rör ner kvarg och sist den vispade grädden.
  5. Låt den sedan stå och stelna ett par timmar i kylen.

Mörk chokladmousse

  1. Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna lite.
  2. Rör sedan ner äggulorna ett i taget.
  3. Rör ordentligt mellan varje låt smeten svalna.
  4. Rör i kaffe.
  5. Vispa grädden och rör ner den i chokladsmeten och ställ in i kylen i två timmar.

Edens bär

  1. Rör ihop farinsocker, lime, honung, rom, basilika, chilisås och chokladpepparen till en marinad.
  2. Smaka av och känn om det är något du vill höja smaken på.
  3. Lägg blåbär och björnbär i en bunke och häll marinaden över.
  4. Låt stå och dra till servering.
  5. Strax innan servering rör du försiktigt ner hallonen.

Sockernät

  1. Smält socker i en kastrull till det blir en seg massa.
  2. Använd en jättestor soppslev. Viktigt att det inte finns några kanter på den!
  3. Olja sleven på utsidan.
  4. Ringla sakta sockersmeten över slevens utsida, fram och tillbaka så det blir ett finmaskigt nät. Ju tunnare slingor du lyckas få att rinna ner över slevens utsida ju snyggare blir det i slutändan.
  5. Kyl av med vatten inuti sleven.
  6. Häll ut vattnet och sedan vrid försiktigt loss sockerskålsnätet.

Dekoration

  1. Smält mörk choklad och ringla sedan ut det i små dekorativa mönster som ni önskar, på ett bakplåtspapper eller teflonpapper.
  2. Låt stelna.
  3. Ta sedan loss och lägg i frysen till servering.

Vid servering

  1. Använd en pepparkaksform (rund) som är precis större än noblesseplattan.
  2. Lägg noblesseplatta i botten.
  3. Fyll med chokladmousse dra av smeten så det blir ett struket mått.
  4. Tryck sedan ur platta och mousse underifrån.
  5. Gör två mörka och en ljus till varje person.
  6. Montera sedan en mörk sådan på tallrik med en ljus ovanpå.
  7. Ta sedan slutligen en mörk ovanpå.
  8. Toppa med lite chokladsås som du kan fästa chokladdekorationen på.
  9. Slutligen ringlar du vit chokladsås på toppen, gärna så det rinner ut över kanterna på lasagnebakelsen.
  10. Lägg en riklig klick med bärröran vid sidan av med en vinbärskvist på toppen.
  11. Täck hela bärhögen med en upp och nervänd sockerskål.

Pehr i Stockholm lagade även
Avokadosalsa
Sotad fläskkarré

Dryckestips
Nugan Estate Botrytis Semillon, art.nr. 83140, 159 kr
Ett utomordentligt vin till choklad och bärdesserter!
Sötfruktig smak med russin och honungstoner som på ett härligt sätt kommer att brytas av mot syran i hallonen och björnbären. Sötman i det kanderade sockret och romen kommer definitivt att få bra sällskap av den lätt knäckiga tonen i vinet.

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:
Macarons i flera smaker
Mousserande fläderblomssorbet
Monikas polkamaränger
Leilas sega maränger
Marmorerade marshmallows