Pavlova med choklad

Pavlova med choklad

Av: Sofia Rydemalm

Från: Malou efter tio

10 ingredienser

1 h 45 m

Som 20-åring reste jag kors och tvärs och tillbringade 3 månader i fantastiska Nya Zeeland. Då bakade min goda vän Janines mamma den här chokladvarianten åt mig. Jag fick snällt be om det hemliga och gudomligt goda receptet från den egna handskrivna receptboken. Den går att variera i mängder – jag har haft hallon lätt mosade i grädden och rivit choklad på, blandat choklad i grädden och strött hackade nötter på, använt mascarpone med lite lite mjölk i – rört slätt och sedan dekorerat med frukt … Eller bara grädde, färska hallon och hackad choklad. /Sofia

Ingredienser

portioner tårta

Pavlova

  • 6 äggvitor
  • 3,6 dl strösocker
  • 4 msk kakao, skakad
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 50 g choklad, hackad

Garnering

  • grädde, vispad
  • choklad, riven
  • blandade bär
  • mascarponekräm (blanda 500 g med 0,6 dl mjölk)
  • blandade nötter, hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och rita upp en ungefärlig cirkel på 22 cm diameter.
  3. Vispa äggvitorna med elvisp till ett vitt skum, blanda gradvis i sockret och fortsätt hela tiden vispa. När smeten är så hårt vispad när du kan göra toppar eller vända bunken upp och ner – fortsätt 1 minut till.
  4. Pudra över kakao, vänd försiktigt ned kakao, balsamvinäger och hackad choklad. Häll upp smeten med hjälp av en slickepott i den förberedda cirkeln på bakplåtspappret/plåten.
  5. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 120 grader. Grädda pavlovan i ugnen i ca 80–90 minuter eller tills den känns torr på utsidan. Låt den stå kvar i ugnen men stäng av värmen och öppna ugnsluckan.
  6. Precis innan servering lägger du din gräddade pavlova på ett serveringsfat
  7. och dekorerar efter önskemål.