Senapsgriljerad lax med gurksås

30 min
4
Senapsgriljerad lax med gurksås
Foto: Susanne Hallmann
30 min
4

Du behöver

Lax

  • 500–600 g laxfilé utan skinn
  • 1 msk smör
  • 1-2 msk söt senap
  • 1-2 msk dijonsenap
  • 0,5 dl ströbröd

Gurksås

  • 1 st liten gurka, finhackad
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt, efter smak
  • Örtsalt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 2-3 msk gräslök, hackad

Serveras med

  • sallad
  • citron

Gör så här

  1. Sås
    Börja med såsen.
  2. Hacka gurkan och mixa den med crème fraiche.
  3. Salta och peppra.
  4. Lägg sedan i den finhackade gräslöken.
  5. Ställ svalt.
  6. Lax
    Värm ugnen till 225 grader.
  7. Smörj en ugnsfast form och lägg i laxbiten.
  8. Rör ihop senapssorterna och bred över laxen.
  9. Strö över ströbröd.
  10. Baka i ugn ca 20 minuter. Använd gärna en stektermometer och stick in mitt i fisken. Laxen är färdig vid 50 grader.
  11. Dekorera laxen med grönsallad och citronklyftor och servera såsen i en skål vid sidan om.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept