Laxgryta med curry

30 min
4
Laxgryta med curry
Foto: Susanne Hallmann

Laxgryta som vinner på att lagas i förväg så att alla smaker får komma till sin rätt. Var generös med räkor så blir den ännu godare. Smaka dig fram till lagom mängd grön currypasta, den är stark! Recept från kokboken Lax - från vardag till lyx.

23 april 2011
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 1 st purjolök, stor
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd paprika
  • smör till stekning
  • 1-2 msk grön currypasta
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk fiskfond
  • 1-2 dl vatten
  • 10-15 räkor, skalade
  • salt och peppar, eftersmak
  • 0,5 kruka bladpersilja till dekoration

Serveras med

  • ris eller nudlar

Gör så här

  1. Ansa purjolöken och skär den i mindre bitar.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Strimla paprikan.
  4. Fräs lök och paprika i lite smör i en stor kastrull eller traktörpanna.
  5. Tillsätt currypasta, grädde, vin, fond och vatten.
  6. Låt småkoka under lock ca 10 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Dela laxen i fyra bitar, lägg ned dem i grytan och sjud i ca 8 minuter.
  9. Lägg i räkorna sist, de ska inte koka.
  10. Dekorera med stora persiljeblad.
  11. Servera grytan med ris eller nudlar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept