Vitvinssyrade svenska grönsaker

Vitvinssyrade svenska grönsaker
Foto: Jakob Fridholm
Från Paul grillar

De här syrade grönsakerna är eleganta att använda i soppor och sallader och passar väldigt bra till fisk eller ljust kött. Just de grönsaker jag använder här är inget måste, använd vad du har till hands. /Paul Svensson

Det viktigaste är att du ser till att grönsakerna ligger under ytan i lagen. Och att du inte utesluter olivoljan för den har en konserverande funktion.

Denna inläggning håller endast någon vecka.

Receptet är hämtat ur boken

Paul grillar

.

14 juni 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st svartrötter
  • citronsaft
  • 3 st morötter, skalade
  • 0,5 st blomkålshuvud
  • 5 st persiljestjälkar
  • 4 st lagerblad, gärna färska
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk korianderfrön
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Skala och koka svartrötterna i lättsaltat vatten med lite citronsaft i ca 5 minuter.
  2. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten i 1–2 minuter.
  3. Skar blomkålen i klyftor och koka dem spänstiga i lättsaltat vatten i 3–4 minuter.
  4. Sterilisera en glasburk med tättslutande lock genom att koka den i några minuter.
  5. Dela eventuellt grönsakerna beroende på burkens storlek.
  6. Fyll burken med grönsaker, persiljestjälkar och lagerblad.
  7. Koka upp grönsaksbuljongen med vitt vin och kryddor.
  8. Täck grönsakerna med lagen och toppa med olivoljan som en skyddande hinna.
  9. Förslut och förvara burken kallt och mörkt.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept