Paprika- och brödsallad med tomat

Paprika- och brödsallad med tomat
Foto: Jakob Fridholm
Från Paul grillar

Den här rätten är inspirerad av mitt första möte med Toscana. I den lilla byn Borgo a Mozzano bjöds jag på min första panzanella gjord på solmogna tomater, rostade paprikor och lokalt bakat bröd. Det var en euforisk upplevelse, än i dag kan jag framkalla minnet av smaken långt fram på tungan. /Paul Svensson

Tomater ska aldrig förvaras i kylen, lägg dem tvärtom på fönsterbrädan så får de värme och mognar fullt ut.

Vintertid brukar jag stärka skurna tomater med lite salt och socker. Det driver ut överflödig vätska och ger dem en intensivare smak.

Receptet är hämtat ur boken

Paul grillar

.

14 juni 2010
Visa mer
6

Du behöver

  • 800 g tomater, gärna olika sorter
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul paprika
  • 3 st tjocka skivor ljust levainbröd/surdegsbröd
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl sherryvinäger eller rödvinsvinäger
  • 1 msk kapris + 2 msk lag
  • 0,5 kruka basilika, plockad
  • 20–30 st goda svarta oliver
  • 10 st sardeller
  • Salt ,efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Skär tomaterna i grova bitar och smaka av med salt och peppar.
  2. Lägg dem i ett durkslag och låt dem rinna av. Spara vätskan till dressingen.
  3. Rosta paprikorna hela på grillen tills de är svartfläckiga.
  4. Det går också bra i ugnen i 200 grader.
  5. Kyl dem sedan i kallt vatten, skala, dela och ta ur kärnhusen.
  6. Skar i strimlor och blanda med tomaterna.
  7. Grilla brödet på bada sidor och skar det i grova kuber.
  8. Mixa vitlök, olivolja, tomatvatten, vinäger, kaprislag och hälften av basilikan till en dressing.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Slå dressingen över brödet och blanda med tomaterna och paprikan.
  11. Lägg upp på ett fat och garnera med kapris, basilika, oliver och sardeller.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept