Sommarbär i smulpaj med choklad

Sommarbär i smulpaj med choklad
Foto: Jakob Fridholm
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Sommarbär i smulpaj med choklad

Av: Paul Svensson

Från: Paul grillar

10 ingredienser

Smulpaj är den godaste efterrätten att äta i det gröna, om du frågar mig. Med den typen av pajdeg behöver man heller inte begränsa sig till mjöl och socker. Använd nötter, choklad, frön och kärnor så blir den gamla kioskvältaren en helt ny upplevelse. /Paul Svensson

Portionspajer att ta med på picknick - jag kom på ett fantastiskt sätt att göra det på: Man river aluminiumfolie i små fyrkanter, pressar ner dem i små skålar med flat botten och fyller dem med godsaker.

Receptet är hämtat ur boken

Paul grillar

.

Ingredienser

portioner
  • 400 g blandade bär (t ex vinbär, hallon och jordgubbar)
  • 0,5 dl choklad, grovriven
  • 1 dl havregryn
  • 95 g osaltat rumsvarmt smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sötmandel, hackad
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk florsocker

Till servering

  • vaniljsås

Gör så här

  1. Lägg flera lager aluminiumfolie i små skålar och tryck till.
  2. Lyft upp folien ur skålarna och använd som engångsformar för smulpajerna.
  3. Blanda choklad, havregryn, smör, mjöl, mandel och socker i en bunke och nyp ihop till en smulig deg.
  4. Fördela bären i botten på folieformarna och pudra över maizena och florsocker.
  5. Täck med smulpaj och baka under lock i grillen tills baren är mjuka och smulorna fått fin färg och blivit krispiga, ca 10 minuter.
  6. Servera pajerna med vaniljsås.