Jordärtskockssoppa med kantarellterrine och knaperstekt sidfläsk

30 min
4
Jordärtskockssoppa med kantarellterrine och knaperstekt sidfläsk
Foto: TV4
30 min
4

Du behöver

Jordärtskockssoppa

  • 300 g jordärtskockor, skalade och tärnade
  • 4 st schalottenlökar, skalade och finhackade
  • 100 g rotselleri, skalad och tärnad
  • 1 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk hönsbuljong, flytande
  • salt efter smak
  • peppar efter smak

Kantarellterrine

  • 250 g kantareller
  • 4 st schalottenlökar, skalade och hackade
  • 1 msk smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 1,25 dl grädde
  • 4 g agar agar (eller gelatin)
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • sidfläsk

Gör så här

  1. Jordärtskockssoppa
    Skala jordärtskockorna och skar i tärningar.
  2. Skala schalottenlök och finhacka. Skala rotsellerin och skär i tärningar.
  3. Skala och hacka vitlöken fint.
  4. Fräs jordärtskockorna, schalottenlöken, rotsellerin och vitlök i en stekpanna.
  5. Det skall inte ta färg.
  6. Tillsätt vittvin och låt det koka ner till hälften.
  7. Tillsätt mjölk, grädde och hönsbuljong. Låt koka i ca 15-20 minuter.
  8. Mixa sedan soppan helt slät. Soppan är klar att servera.
  9. Kantarellterrine
    Skala scharlottenlöken.
  10. Stek lök och kantareller i lite smör tills det blir gyllenbrunt.
  11. Mixa sedan i mixer, tillsätt mjölk och grädde och mixa runt det.
  12. Häll i en kastrull och tillsätt agar.
  13. Låt det koka upp dra sedan av från plattan.
  14. Häll i valfri form, ställ in i kylen och låt svalna.
  15. Knaperstek sidfläsket.
  16. Servera allt i en djup tallrik.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept