Jordärtskockssoppa med kantarellterrine och knaperstekt sidfläsk

Jordärtskockssoppa med kantarellterrine och knaperstekt sidfläsk
Foto: TV4

Jordärtskockssoppa med kantarellterrine och knaperstekt sidfläsk

Av: Patrik Johansson

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

30 min

Lyxig förrätt i höstmörkret.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jordärtskockssoppa

  • 300 g jordärtskocka, skalade och tärnade
  • 4 schalottenlökar, skalade och finhackade
  • 100 g rotselleri, skalad och tärnad
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk hönsbuljong, (flytande)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Kantarellterrine

  • 250 g kantareller
  • 4 schalottenlökar, skalade och hackade
  • 1 msk smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 1,25 dl grädde
  • 4 g agar-agar (eller gelatin)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • sidfläsk

Gör så här

Jordärtskockssoppa

  1. Skala jordärtskockorna och skar i tärningar.
  2. Skala schalottenlök och finhacka. Skala rotsellerin och skär i tärningar.
  3. Skala och hacka vitlöken fint.
  4. Fräs jordärtskockorna, schalottenlöken, rotsellerin och vitlök i en stekpanna.
  5. Det skall inte ta färg.
  6. Tillsätt vittvin och låt det koka ner till hälften.
  7. Tillsätt mjölk, grädde och hönsbuljong. Låt koka i ca 15-20 minuter.
  8. Mixa sedan soppan helt slät. Soppan är klar att servera.

Kantarellterrine

  1. Skala scharlottenlöken.
  2. Stek lök och kantareller i lite smör tills det blir gyllenbrunt.
  3. Mixa sedan i mixer, tillsätt mjölk och grädde och mixa runt det.
  4. Häll i en kastrull och tillsätt agar.
  5. Låt det koka upp dra sedan av från plattan.
  6. Häll i valfri form, ställ in i kylen och låt svalna.
  7. Knaperstek sidfläsket.
  8. Servera allt i en djup tallrik.