Paté på lax och gädda

Serveras patén varm är det gott med en varm vitvinssås och ris till. Till kall paté passar en grön örtsås och sallad.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 400 g väl rensad laxfilé
  • 2 tsk salt
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • malen vitpeppar
  • 1 krm muskotnöt
  • 2 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 400 g väl rensad gäddfilé
  • 2 tsk salt
  • malen vitpeppar
  • 3 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 morötter, fintärnade och kokta
  • 1 knippa finskuren gräslök

Gör så här

  1. Skär laxfilén i bitar och kör den i mixer till slät färs. Lägg över färsen i en bunke och kyl. Salta och krydda färsen och rör kraftigt ner äggen med en träsked, ett i taget. Tillsätt grädden under omrörning och blanda till en smidig färs.
  2. Gör på samma sätt med gäddfilén och rör till sist ner de kalla små morotstärningarna och gräslöken. Smöra en avlång 1-liters brödform. Lägg hälften av gäddfärsen i bottnen, därefter laxfärs och täck till sist med resten av gäddfärsen.
  3. Grädda formen i vattenbad i 180° ugn, täck med aluminiumfolie efter ca 10 minuter. Grädda vidare i 1–1 1/2 timme. Kyl den färdiga patén och skär upp den i skivor när den är helt kall rakt igenom.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept