Paté med skaldjur

Paté med skaldjur
Foto: TV4

Bra för festbordet! Den har goda ingredienser, all fast vit fisk kan användas som bas. Du kan tillreda den dagen innan. Såsen kan smaksättas som du vill med finhackade örter.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 300 g fiskfilé av piggvar
  • 300 g fiskfilé av gädda, eller enbart gädda
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 1 knippa dill, finhackad
  • 1 burk salladskrabba, ca 2 dl kött
  • 400 g musslor i vatten
  • 400 g räkor med skal
  • salt och kajennpeppar

Sås:

  • 4 dl crème fraîche
  • 2 tsk ljus dijonsenap
  • 1 slanggurka, grovriven
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Mal fiskköttet till fin färs.
  3. Vispa vitorna och vänd ned i smeten. Vispa grädde lätt och vänd ned den lite i sänder. Smaka av med salt och kajenn.
  4. Kyl färsen.
  5. Smöra och brödströ en avlång bakform ca 2 l.
  6. Skala räkorna, spara några till garneringen, hacka resten grovt. Spara 12-15 musslor, hacka resten.
  7. Blanda den kylda färsen med avrunnet krabbkött, musslor och räkor samt dill.
  8. Slå hälften av färsen i formen, lägg på de hela musslorna, täck med resten av smeten. Täck formen med al-folie, stick några lufthål.
  9. Grädda i vattenbad på nedersta falsen ca 1 tim. Ta bort folien mot slutet så att ytan får färg.
  10. Låt patén kallna i formen över natten i kylen. Vänd upp, skär ganska tjocka skivor och garnera. Blanda såsen och servera till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept