Paté med skaldjur

Paté med skaldjur
Foto: TV4

En paté som ska göras dagen innan och därför passar att servera när man vill spara tid. På ett buffébord eller efter teatern eller en festligare familjemiddag. Kokt färskpotatis och grönsakssallad bör finnas med, men det går också bra med ett gott bröd.

26 januari 2009
Visa mer
22

Du behöver

  • 300 g fiskfilé av pigvar
  • 300 g fiskfilé av gädda
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl äggvitor
  • 1 knippa dill
  • 1 burk salladskrabba
  • 400 g musslor i vatten
  • 400 g räkor med skal
  • salt
  • kajennpeppar

Sås:

  • 4 dl crème fraiche
  • 2-4 tsk ljus fransk senap
  • 1 st riven slanggurka
  • salt och grovmalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Mal fiskköttet fint på kvarn flera gånger eller kör det i matberedare. Vispa vitorna lätt och vänd ner dem i smeten. Vispa också grädden lätt och vänd ner den lite i sänder. Smaka av med salt och kajenn - men försiktigt, den är stark! - och ställ sedan färsen kallt.
  2. Smöra och bröa en 2 l avlång form.
  3. Skala räkorna, spar några till garnering och hacka resten grovt. Hacka också dillen.
  4. Tag undan ca 15 musslor, hacka resten.
  5. Blanda den kylda färsen med krabba, räkor, musslor och dill. Slå hälften av färsen i formen, lägg på de hela musslorna och täck med resten av smeten. Täck formen med folie, stick några lufthål och grädda patén i vattenbad längst ner i ugnen ca 1 timme. Tag bort folien de sista 10 minuterna så att ytan får färg.
  6. Låt patén stå kallt i formen till nästa dag. Vänd upp den och skär den i tjocka skivor. Garnera med räkorna och lite hackad dill. Blanda alla ingredienserna till såsen och servera den till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept