Paté med oliver

Paté med oliver
Foto: TV4

Den här patén blir allra godast om den får stå och mogna i kylen över natten. Då går det också lättare att skära fina skivor.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • 1 kg mager skinkfärs
  • 2 st ägg
  • 6 korn svartpeppar, krossade
  • 1 tsk 4-kryddor
  • 2,5-3 dl buljong från tärning
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 1 paket bacon
  • 200 g kycklinglever
  • 1 burk gröna oliver, med pimenta
  • salt
  • Cumberlandsås:
  • 450 g Röd vinbärsgelé
  • 2 dl rödvin
  • 1 st apelsin (saften och skalet)
  • kryddpeppar
  • kryddnejlika

Gör så här

  1. Ta undan hälften av baconskivorna, strimla resten och stek den i panna.
  2. Dela den halvtinade kycklinglevern i mindre bitar och stek den så att den är lätt rosa inuti, krydda. Låt svalna.
  3. Blanda färsen med ägg, kryddor och buljong så att den är ganska lös, ställ in i kyl ett par timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en avlång bakform. Varva färsen med bacon, kycklinglever och oliver tills formen är full. Täck formen med baconskivorna.
  5. Grädda i vattenbad ca 1 timme. Slå av vätskan i formen, låt patén kallna helt innan den vänds upp och skivas.
  6. Gör såsen, smält ihop vinbärsgelé med vin och apelsinsaft. Krydda med malen kryddpeppar och kryddnejlika. Tillsätt hastigt förvällda apelsinskalstrimlor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept