Pastel de nata

koket.se
Pastel de nata
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Pastel de nata

13 ingredienser

Portugisisk smördegsbakelse fylld med kaneldoftande äggkräm. De låter kanske inte mycket för världen men är helt fantastiskt goda!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken

Smördeg

  • 200 g vetemjöl [3 dl]
  • 200 g smör, kallt, i kuber
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 20 g äggula [1 st]

Fyllning

  • 400 g mjölk [4 dl]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 250 g strösocker [3 dl]
  • 1 kanelstång
  • citron, skal från
  • 100 g mjölk [1 dl]
  • 60 g vetemjöl
  • 7 äggulor

Gör så här

Smördeg

  1. Blanda vetemjöl, smörkuber och salt tills det lite börja gå ihop. Tillsätt vatten och äggula. Blanda degen så att den precis går ihop, det ska finnas lite smörklumpar kvar.
  2. Plasta degen och låt vila i kyl under plast ca 30 min.
  3. Kavla ut degen och vik 2 treslag. Låt vila i kyl under plast 30 min.
  4. Kavla ut degen igen och vik det sista treslaget, sen låter du sen vila minst 1 timme i kylen eller till nästa dag.
  5. Kavla ut degen tunt, cirka 2-3 mm tjock och rulla ihop till en rulle. Lägg in rullen i kylen 30 minuter.
  6. Smörj en muffinsplåt med smör och sätt ugnen på 220 grader.
  7. Ta ut rullen från kylen och dela i 15 lika stora bitar. Lägg snittytan ner mot bordet, platta till och kavla lite lätt så att den blir platt och rund. Fodra en sån i varje form på plåten och tryck till jämnt ända upp på kanterna.

Fyllning

  1. Koka upp vatten, 4 dl mjölk, strösocker, kanelstång och citronskal. Ta av från värmen och ställ åt sidan 20 minuter.
  2. Blanda sedan 1 dl mjölk med lite i taget av mjölet till en redning. Blanda i redningen i kokningen och värm på mellanvärme tills du får en lätt tjock kräm.
  3. Häll krämen genom en sil ner i en ren bunke, plasta och låt svalna helt innan du blandar i äggulorna med en slickepott.
  4. Fyll tre fjärdedelar av smördegskorgarna med fyllning och grädda mitt i ugnen på 220 grader i cirka 13–16 minuter, smördegen ska ha fått en fin gyllenbrun färg och fyllningen lite bakade fläckar.
  5. Ta ut och låt svalna. Plocka ut ur formen och servera.