Pastasallad är perfekt att ta med på picknicken. Paolo Robertos variant med soltorkade tomater, mozzarella och lufttorkad skinka är riktigt god. Men vad annat att vänta av kungen av pasta?
8 soltorkade tomater inlagda i olja, skurna i små bitar
0,5 citron, zest
0,5 dl olivolja
ca 2 msk citron, färskpressad
2 salladslökar, strimlade
salt
svartpeppar
Gör så här
Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i pastan och koka den 1 minut kortare än vad som anges på förpackningen. Spola snabbt av med kallt vatten och låt pastan rinna av i ett durkslag.
Häll över pastan i en skål, tillsätt dressingen, blanda noga och smaka av med salt och eventuellt med ytterligare lite olja och citronsaft. Låt stå tills pastan kallnat och dragit åt sig av dressingen. Smaka av igen med salt, peppar, olivolja och citronsaft.
Skölj och strimla salladerna, skaka av vattnet med en salladsslunga eller slunga den i en kökshandduk. Salladerna ska blandas med pastan i samband med serveringen. Lägg dem i en plastpåse med några droppar vatten, behåll luften i påsen och tillslut. Lägg sedan in den i kylskåp.
Vid servering: blanda först skinka och mozzarellatärningar med pastan och sedan med salladerna. Smaka av.