Pastagratäng med salsiccia och grönkål

45 m
4
Pastagratäng med salsiccia och grönkål
Foto: TV4
45 m
4

Du behöver

  • 500 g grönkål, färsk (eller fryst tinad och avrunnen)
  • 4 färska salsiccia
  • 1 purjolök
  • 2 bladselleristjälkar
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja, till stekning
  • 4 krm fänkålsfrön
  • salt och peppar
  • 250 g mascarpone
  • 1 ägg
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 400 g färsk tagliatelle

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 g.
  2. Fyll en bunke ned kallt vatten och helst med isbitar i.
  3. Blanchera den färska grönkålen genom att koka upp saltat vatten i en kastrull. Lägg ner kålen när vattnet har kokat upp och låt den koka i 1 minut. Häll snabbt av vattnet och lägg kålen i det kalla vattnet med isbitat. När kålen kallnat häll över den i ett durkslag. Låt den rinna av och skär den i strimlor.
  4. Ta bort skinnet och smula salsicciaköttet. Skölj purjolök och selleri. Strimla sedan löken och skär sellerin i små bitar. Hacka vitlöken.
  5. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt salsiccia, lök, selleri och fänkålsfrön. Fräs alltsammans i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg mascarponen i en skål. Rör i ägg, parmesanost, persilja, olivolja, salt och peppar.
  7. Koka pastan al dente i lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen.
  8. Häll av vattnet i ett durkslag (spara vattnet för att ev.späda såsen) och häll sedan över den varma pastan i pannan med salsicciablandningen. Rör snabbt ner mascarponeblandningen (den ska inte kokas), blanda noga, och späd med lite pastavatten.
  9. Lägg hälften av pastan i en smord ugnsform. Lägg på ett lager grönkål och därefter resten av pastan Grädda i ugnen i 15-20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept