Pasta med lamm- och timjansås

koket.se
Pasta med lamm- och timjansås
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Pasta med lamm- och timjansås

12 ingredienser

ca 30 m

Spagetti och lammfärssås med smak av timjan och hetta av peperoncini eller piri piri. Perfekt för dig som vill förnya köttfärssåsen.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g spaghetti (eller linguini)
  • 500 g lammfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 peperoncini, torkad (alt piri piri)
  • 0,5 zucchini
  • 40 g riven peccorino, samt lite till servering
  • 1,5 dl grädde
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Strimla löken och hacka vitlöken.
  2. Skär zucchinin på längden och strimla den i tunna halvmåneformade skivor.
  3. Plocka av bladen från timjankvistarna.
  4. Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn lammfärsen (ta ut den en stund i förväg så den är rumstempererad så går det snabbare och blir bättre resultat). Tillsätt lök, vitlök, chili, zucchini och timjan och låt fräsa med tills löken är mjuk. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten.
  6. Slå på grädde och balsamico på färsen och låt puttra ett par minuter. Avsluta med peccorino och smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Sväng runt med pastan och servera med mer riven peccorino.