Passionsfrukt Pavê med brasilianska chokladbollar

Passionsfrukt Pavê med brasilianska chokladbollar
Foto: TV4

Passionsfrukt Pavê med brasilianska chokladbollar

Av: Carla - Östersund

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

60 m + 4 h

Pavê är en crème med passionsfrukt och kondenserad mjölk i olika lager som serveras i glas. Till det serveras brigadeiros (brasilianska chokladbollar).

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Crème

  • ca 400 g kondenserad mjölk sötad [1 burk]
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 tsk gelatinpulver
  • 1,5 dl passionsfruktsjuice, koncentrerad

Topping

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl passionsfruktsjuice, koncentrerad
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 passionsfrukter

Montering

  • 1 förp Finger Mariekex (ca 2 kex/person)
  • 2 dl mjölk, varm

Brigadeiros

  • 397 g kondenserad mjölk [1 burk]
  • 3 msk O’boy
  • 1 msk smör
  • ca 2 dl chokladströssel

Gör så här

Crème

  1. Blanda den kondenserade mjölken med crème fraiche mycket väl och ställ åt sidan. Blanda väl ihop gelatinet med den koncentrerade juicen. Blanda gelatinblandningen med mjölkblandningen tills allt blir helt blandat.

Topping

  1. Blanda ihop vatten och socker i en kastrull på låg värme. Blanda ihop juicen med maizena separat och tillsätt i kastrullen. Rör om tills den tjocknar. Blanda i 2 msk kärnor från passionsfrukten. För att få bort fruktköttet kring kärnorna kan du pulsera (inte mixa) dem i en mixer med lite vatten så att fruktköttet släpper från kärnorna. Sen är det bara att sila och använda.

Montering

  1. Täck botten av en skål med lite crème, lägg i ett fuktigt kex som du doppat i den varma mjölken (endast ett par sekunder tills de blivit lite mjuka), lägg på mer crème. Fortsätt varva crème och kex tills du har fyllt ca ¾ av glaset. Avsluta med passionsfruktstoppingen. Låt stå i kyl i ca 4 timmar.

Brigadeiros

  1. Blanda alla ingredienser utom strösslet i en stor glasskål. Lägg den i mikron under 3 minuter. Ta ut och rör om. Kör i mikron i ytterligare 4 minuter. Ta ut och rör om. Det kan behövas 1-2 min till beroende på mikron, men det kan man avgöra när den har kallnat lite grann.
  2. För över på en smord tallrik och låt svalna. Forma till bollar med en tesked eller matsked. Rulla i strössel eller kokos, och lägg gärna i små pappersformer.