Pärontårta

Pärontårta
Foto: TV4

Denna goda tårta kan också göras med äpplen eller annan frukt. Godast är tårtan då den serveras ljummen med glass eller vispad grädde. Börja i god tid - degen behöver vila i en timme i kylen. Har du barn som gäster vid bordet så uteslut rommen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 litet ägg
  • 4 mogna päron
  • pressad citron
  • 250 g grovriven mandelmassa
  • 2 ägg
  • 0,5 msk rom
  • aprikosmarmelad till pensling

Gör så här

  1. Blanda smör, mjöl och socker till en smulig massa. Knäck i ägget och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i en plastpåse minst 1 timme. Kavla ut degen tunt och klä en pajform med löstagbar kant och ca 23 cm diameter. Tryck till ordentligt runt kanten och nagga i bottnen. Ställ formen i kylen.
  2. Sätt ugnen på 175°. Skala, dela och skär bort päronens kärnhus. Lägg ner päronhalvorna i kokande vatten smaksatt med citronsaft. Sjud ett par minuter och låt päronen därefter rinna av ordentligt. Vispa mandelmassan, äggen och rommen till en luftig smet.
  3. Lägg päronhalvorna hela eller tunt skivade på degbottnen. Häll smeten runt halvorna. Grädda på andra falsen ca 40 minuter. Päronen ska bli mjuka, smeten ska stelna och ytan bli vackert gyllenbrun. Pensla på marmeladen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept