Päronsmulpaj med vaniljchantilly

koket.se
Päronsmulpaj med vaniljchantilly
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Päronsmulpaj med vaniljchantilly

15 ingredienser

55 m

Smulpaj med päron och kardemumma, och en stor klick vaniljchantilly. Ljuvligt!

Här kan du titta hur du gör chantilly!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

pajdeg

  • 200 g smör, saltat
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 70 g äggula [4 st]
  • 260 g vetemjöl [4,33 dl]
  • 8 g bakpulver [2 tsk]

Fyllning

  • 4-5 päron
  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 6 g kardemumma, grovmalen [2 tsk]

Smuldeg

  • 75 g smör, saltat
  • 35 g farinsocker [0,33 dl]
  • 100 g vetemjöl [1,66 dl]

Vaniljchantilly

  • 1 vaniljstång
  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 500 g grädde [5 dl]

Gör så här

Pajdeg

  1. Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Blanda ihop allt för hand eller med vinge i maskin till en homogen deg.
  2. Smöra en 22 cm i diameter springform eller pajform med löstagbar kant och lägg bakplåtspappar i botten. Pressa ner degen för i formen förhand.

Fyllning

  1. Skala päronen och kärna ur om det behövs. Dela varje päron i 6 klyftor. Tryck ner päronen lite i degen 0,5 cm från kanten. Blanda socker och kardemumma och strö över.

Smuldeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till ett smul. Strö över päronen och grädda pajen i ugnen i ca 35-40 min. Den ska få lätt gyllenbrun färg men fortfarande kännas mjuk i mitten.

Chantilly

  1. Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna i en bunke. Tillsätt florsocker och grädde. Vispa grädden till en fast och fin konsistens precis innan servering.