Parmesankorg med champagnerisotto och halstrad pilgrimsmussla

Parmesankorg med champagnerisotto och halstrad pilgrimsmussla
Foto: TV4

Parmesankorg med champagnerisotto och halstrad pilgrimsmussla

Av: Micke och Tomas - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

40 m

Lyxig förrätt med risotto, pilgrimsmussla och citrussallad som serveras i korgar av parmesan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 8 pilgrimsmusslor
  • peppar (efter smak)

Champagnerisotto

  • 4 schalottenlökar
  • 60 g fänkål
  • 2-3 msk olivolja
  • 3 dl risottoris
  • 1,5 hönsbuljongtärning
  • 7 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 1,5 dl mousserande vin (eller champagne)
  • 1 dl parmesanost, riven

Parmesankorgar

  • 4 dl enkel parmesan, typ grana padano

Citrussallad

  • 3 klyftor apelsin
  • 2 klyftor limefrukt
  • 2 klyftor mandarin (eller liknande)
  • 4 droppar honung (efter smak)
  • 0,5 krm flingsalt
  • 3 droppar vit balsamvinäger

Gör så här

Parmesankorgar

  1. Hetta upp en stekpanna med släpplätt-beläggning. Gör en korg i taget. Strö 0,5 dl av den rivna osten i pannan i ett jämt tunt lager så att det blir ett runt flarn, ca 15 cm i diameter. Låt osten smälta och stek den på medelstark värme tills flarnet får en fin färg.
  2. Dra pannan från värmen och låt svalna något, så att flarnet kan tas upp med stekspade. Forma den medan den är fortfarande ljummen, t ex upp och nervänd skål. Låt svalna.

Risotton

  1. Skala och finhacka löken, och fänkålen (spara fänkålsdillen till dekoration) och fräs den mjuk och glansig i olivolja i en gryta. Blanda i riset och fräs under omrörning 1-2 min. Lös upp buljongtärningen i kokande vatten.
  2. Späd riset först med vitvinet. Koka på svag värme och rör om då och då. Rör sedan ner buljongen i omgångar.
  3. Häll i mousserat vin det sista du gör och koka tills riset är al dente. Ta av grytan från värmen och rör ner den rivna parmesanosten.

Pilgrimsmussla

  1. Under tiden riset kokar halstrar man pilgrimsmusslorna i en grillpanna i oliv olja. 1-2 minuter på varje sida, salta och peppra.

Citrussallad

  1. Skala citrusen fri från allt vitt skal så att det blir bara fruktkött. Blanda ihop. Droppa i några droppar honung, lite flingsalt och någon droppe vit balsamvinäger.
  2. När parmesankorgarna stelnat fördelar du ut risotton i korgarna. Lägg en mussla i varje korg och en liten klick citrussallad på sidan om korgen.