Röka fisk

Röka fisk
Foto: Christel Schröder
Pär Nilsson och Christel Schröder
Pär Nilsson och Christel Schröder

Röka fisk

Att röka fisk kan man göra på många olika sätt. Här är några tips på hur man varmröker i mindre röklådor.

Ingredienser

Gör så här

  1. – Feta fiskar är lättast att röka, men det fungerar även bra med andra fisksorter, bara man är noga med tillagningstiden och inte låter fisken bli för torr.
  2. – Salta fisken dagen innan. Salta rejält! Samtidigt kan du även lägga i kryddor, för att ge smak. Några goda smaksättningar är timjan, rosmarin, krossade enbär, chiliflakes, krossad rosépeppar och grönpeppar.
  3. – Det finns olika rökspån att köpa, exempelvis al och hickory.
  4. – I slutet av rökningen kan man lägga enris i glöden för att få god smak. Och till sist lite granris för glansens skull.
  5. – Har man ingen röklåda kan man röka fisken i blött tidningspapper. Slå in fisken ordentligt och tätt i tidningen. Lägg paketet mitt i elden och täck över det med brinnande vedträn.