Röka fisk

Röka fisk
Foto: Christel Schröder
Från Utemat

Att röka fisk kan man göra på många olika sätt. Här är några tips på hur man varmröker i mindre röklådor.

11 mars 2008
Visa mer

Du behöver

Gör så här

  1. – Feta fiskar är lättast att röka, men det fungerar även bra med andra fisksorter, bara man är noga med tillagningstiden och inte låter fisken bli för torr.
  2. – Salta fisken dagen innan. Salta rejält! Samtidigt kan du även lägga i kryddor, för att ge smak. Några goda smaksättningar är timjan, rosmarin, krossade enbär, chiliflakes, krossad rosépeppar och grönpeppar.
  3. – Det finns olika rökspån att köpa, exempelvis al och hickory.
  4. – I slutet av rökningen kan man lägga enris i glöden för att få god smak. Och till sist lite granris för glansens skull.
  5. – Har man ingen röklåda kan man röka fisken i blött tidningspapper. Slå in fisken ordentligt och tätt i tidningen. Lägg paketet mitt i elden och täck över det med brinnande vedträn.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept