Kung Neptuns spett

45 min
4
Kung Neptuns spett
Foto: TV4

En lätt fiskrätt serverad på en grön bädd och hemmaslagen chiliaioli.

Vintips från Pär-Johan
Vitt vin, Giancarlo Ceci
Rött vin, Ruffino Chianti

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


5 september 2011
Visa mer
45 min
4

Du behöver

Chiliaioli

  • 2 st äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • saften av en halv citron
  • 3 dl olja, gärna 50/50 t.ex. raps och oliv
  • Chilifrukt, färsk och finhackad
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Grillspett

  • 12 st bitar rå tonfisk, cirka 3x3x2 cm
  • 12 st pilgrimsmusslor
  • 12 st tigerräkor eller stora räkor

Marinad

  • 5 msk olivolja
  • Juicen av en halv citron
  • Färsk chilifrukt eller chilikrydda efter smak

Grön bädd

  • Blandade salladsblad, 1 påse färdig salladsmix är ganska lagom för 4.

Gör så här

  1. Grillspett
    Förbered fisken och trä upp den på spett, var sort för sig.
  2. Lägg på ett fat, blanda ingredienserna till marinaden och häll över fisken.
  3. Låt stå, vänd någon gång.
  4. Ge spetten litet salt, och tillaga dem antingen i stekpanna/grillpanna, eller på grillen, räkorna bör vara genomstekta, medan tonfisken och pilgrimsmusslorna smakar bäst om de är ”medium”.
  5. Lägg upp salladen på tallrikarna, placera spetten ovanpå och servera med chiliaiolin.
  6. Chiliaioli
    Vispa, gärna i en mixer, äggulor, senap, citronjuice, vitlök och chilifrukt till ett skum.
  7. Tillsätt sakta oljan, var vaksam så det inte blir för mycket och skär sig.
  8. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept