Quattro Stagioni

Quattro Stagioni
Foto: TV4

Quattro Stagioni

Av: Pär-Johan - Halmstad

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

40 min

Efterrätt bestående av 4 rätter för varje årstid: inverno - Åsas kryddiga fruktsallad, primavera – ägget är löst, estate - spritiga gubbar, autonno - charoset.

Vintps från Pär-Johan
Muscatvin, t.ex. Castiôn Moscato d’Asti

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Inverno - Åsas kryddiga fruktsallad

  • syrlig frukt, i tunna skivor (t ex 2 apelsiner och 1 kiwi, i skivor 0,5 röd chilifrukt)
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 citron, saften av
  • 1 kanelstång
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1 vaniljstång, snittad och fröna urskrapade/lossade
  • 1 stjärnanis
  • grekisk yoghurt

Primavera – Ägget är löst

  • 1,5 dl mascarpone
  • 1,5 dl ägglikör
  • 2 msk ägglikör
  • rörsocker

Estate - spritiga gubbar

  • 0,5 l jordgubbar, i skivor
  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 limefrukt, saften
  • 2 msk vodka
  • 2 dl grädde, vispad
  • 4 msk punsch
  • 1 msk strösocker

Autonno - Charoset

  • 2 syrliga äpplen, skalade och rivna
  • 1 dl sötmandel, hackad
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 dl sött vin
  • 2 msk honung

Gör så här

Fruktsallad

  1. Blanda alla ingredienserna utom frukt och yoghurt i en gryta, låt koka upp och ställ åt sidan.
  2. När det svalnat, häll såsen över frukten och låt marinera en stund.
  3. Servera med en klick yoghurt

Primavera

  1. Blanda ägglikör och mascarpone och vispa det till en slät smet.
  2. Häll upp i små ”glas” och låt stå att kallna i kylskåp.
  3. Vid servering: Häll lite råsocker på ytan, bränn sockret med en gaslåga.

Jordgubbar

  1. Sockra jordgubbarna och låt sockret smälta in.
  2. Pressa över lime och smaksätt med vodka.
  3. Vispa ner socker och punsch i den vispade grädden.
  4. Servera de marinerade jordgubbarna med en klick av punschgrädden.

Charoset

  1. Blanda honungen med vinet och tillsätt kanel.
  2. Rör samman med övriga ingredienser, och låt vila en stund i kyl före servering.