Paparizous moussaka

Paparizous moussaka
Foto: TV4

Paparizous moussaka

Av: Anders - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

38 ingredienser

60 m

En perfekt moussaka med kanelsmakade köttfärssås och en krämig béchamel med parmesanost. Serveras med Sakis tzatziki.

Dryck: Rosévin från ”La France douze points”: Les Fumées Blanches (22139)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 bakpotatisar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mellanmjölk
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm muskot, riven

köttfärssås

  • 1 gul lök, hackad
  • 375 g nötfärs
  • 1 morot, riven
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 400 g krossade tomater
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 1 ev skvätt kanel
  • 5 trumpetsvampar, torkade
  • 100 g persilja, finhackad

Grekisk sallad

  • 1 rödlök
  • 1 gurka
  • 25 små tomater (i olika färger)
  • 1 bit fetaost
  • 15 svarta oliver (med kärnor)

Tzatziki

  • 2 gurkor
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk ouzo
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk torkad mynta
  • 5 dl grekisk yoghurt (t ex "mezeyoghurt")

Gör så här

Moussaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär potatis, aubergine samt zucchini i halvtjocka skivor. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och blanda runt tillsammans med olivolja, salt och peppar. Sätt in plåten i ugnen i ca 15 minuter. De ska få färg samt vara torra – då är de klara.

Béchamelsås

  1. Smält smöret och vispa ner mjölet. Värm upp grädde, mjölk och riven parmesanost för sig. Blanda ihop lugnt och försiktigt med smöret och mjölet. Smaksätt med salt, vitpeppar och riven muskot, rör om tills såsen är slät, tjock och fin.

Köttfärssås

  1. Fräs hackad lök i en kastrull tills den börjar mjukna, tillsätt nötfärsen och riven morot och låt brynas någon minut. Tillsätt krossade tomater, vitlök, salt, peppar, socker, eventuellt kanel och svamp och låt sjuda 10 minuter. Strö över persiljan.
  2. Torka av skivorna av potatis, aubergine och zucchini och stek i smör en minut på varje sida eller i ugn på en plåt.
  3. Lägg potatis, aubergine och zucchini i botten på en ugnssäker form. Häll över köttfärssåsen och sedan béchamelsåsen på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter på 200 grader.

Grekisk sallad

  1. Skala och skiva rödlök. Tärna gurkan och dela tomaterna. Smula fetaosten och blanda ihop med grönsakerna och oliverna.

Tzatziki

  1. Skala gurkorna och skär bort kärnhusen. Skär gurkorna i små tärningar. Rör ihop alla ingredienserna. Smaka av och njut!