Risotto con funghi

Risotto con funghi
Foto: Lina Eriksson

Det här är ingen maddalonesisk risotto, men fastrarna har motvilligt adopterat detta norditalienska recept. Anledningen är enkel: det finns inte någon godare risottovariant. Jag har prövat att använda nyplockade kantareller i stället för karljohanssvamp, något som blev mer än lyckat. Men för min hälsas skull – lova att inte berätta detta för fastrarna.

9 december 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 dl arborio- eller avorioris
  • 1 st gul lök
  • 1 pkt (0.5 g) saffran
  • ca 0,9-1,1 l svampbuljong (på fond eller tärningar) + ca 1 dl av blötläggningsvattnet
  • 25 g torkad karljohanssvamp
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 100 g riven mild ost
  • 1 dl riven parmesanost + lite extra till servering

Gör så här

  1. Lägg den torkade svampen i en skål och täck med vatten. Låt svampen ligga i blöt i 30 minuter. Sila av och spar blötläggningsvattnet. Skär svampen i små bitar.
  2. Hacka löken. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
  3. Rör ner ris, svamp och saffran. Häll i hälften av svampbuljongen och koka långsamt utan lock i 25–30 minuter. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med buljong och blötläggningsvatten.
  4. Blanda i smör, ost och parmesan och servera den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept