Risotto alla marinara - en italiensk paella

Risotto alla marinara - en italiensk paella
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Risotto alla marinara - en italiensk paella

20 ingredienser

En riktig risottobomb och en bra start på en skaldjurs- eller fiskmiddag. Kombinationen av räkor, musslor och grönsaker tillsammans med svamp gör det här till en finfin första rätt. Perfekt om man vill fjäska lite.

Ingredienser

portioner

Musselkok

  • 1 kg blåmusslor eller 150 g musslor på burk
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 −3 stjälkar persilja
  • 0,5 krm svartpeppar

Grönsaks- och svampfräs

  • 4 stjälkar stjälkselleri
  • 2 morötter
  • 150 g champinjoner
  • 50 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl fiskbuljong (tärning)
  • 0,5 dl vitt vin
  • ev salt

Risotto

  • 3 dl arborioris (eller avioriris)
  • 25 g smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 8 dl hönsbuljong (tärning)
  • 2,5 dl vitt vin
  • ev salt

Gör så här

  1. Kontrollera att alla musslor är stängda. De som är öppna
  2. knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte
  3. sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena
  4. under rinnande vatten och dra bort skäggtömmarna.
  5. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i vitlöksklyftan,
  6. persiljestjälkarna, svartpeppar och musslor.
  7. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar
  8. sig, ca 5 minuter.
  9. Sila av och spara kokspadet. Plocka
  10. musslorna ur skalen och lägg dem i spadet.
  11. Skölj och ansa bladselleri och morötter. Rensa svampen och skär den, selleri och morötter i mycket små bitar. Eller kör grönsaker och svamp några korta varv i matberedare. Börja med morötterna ett par varv, tillsätt selleri och svamp och kör ytterligare ett par varv.
  12. Smält smöret i en kastrull och hetta upp det tillsammans
  13. med olivoljan. Lägg i och fräs grönsaks- och svamphacket
  14. i någon minut, tillsätt fiskbuljong och vin. Koka långsamt
  15. i 10−15 minuter, tills grönsakerna har mjuknat.
  16. Smält smöret till risotton i en kastrull, tillsätt löken och
  17. fräs varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
  18. Rör ner ris och saffran och häll i hälften av hönsbuljong
  19. och vin.
  20. Koka långsamt utan lock i ca 20 minuter tills
  21. riset blivit mjukt och krämigt. Rör om och späd kontinuerligt
  22. under koktiden med resten av buljongen och vinet.
  23. Blanda ner grönsaks- och svampblandningen i riset och
  24. rör därefter mycket försiktigt ner räkor och musslor.
  25. Späd med lite musselspad för att få en saftig risotto
  26. med en fyllig och mustig smak.
  27. Smaka av med salt och
  28. låt risotton bli genomvarm utan att koka upp, så att
  29. skaldjuren behåller sin spänst.
  30. Servera risotton i djupa tallrikar med några räkor och
  31. musslor på toppen.