En riktig risottobomb och en bra start på en skaldjurs- eller fiskmiddag. Kombinationen av räkor, musslor och grönsaker tillsammans med svamp gör det här till en finfin första rätt. Perfekt om man vill fjäska lite.
Kontrollera att alla musslor är stängda. De som är öppna
knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte
sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena
under rinnande vatten och dra bort skäggtömmarna.
Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i vitlöksklyftan,
persiljestjälkarna, svartpeppar och musslor.
Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar
sig, ca 5 minuter.
Sila av och spara kokspadet. Plocka
musslorna ur skalen och lägg dem i spadet.
Skölj och ansa bladselleri och morötter. Rensa svampen och skär den, selleri och morötter i mycket små bitar. Eller kör grönsaker och svamp några korta varv i matberedare. Börja med morötterna ett par varv, tillsätt selleri och svamp och kör ytterligare ett par varv.
Smält smöret i en kastrull och hetta upp det tillsammans
med olivoljan. Lägg i och fräs grönsaks- och svamphacket
i någon minut, tillsätt fiskbuljong och vin. Koka långsamt
i 10−15 minuter, tills grönsakerna har mjuknat.
Smält smöret till risotton i en kastrull, tillsätt löken och
fräs varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
Rör ner ris och saffran och häll i hälften av hönsbuljong
och vin.
Koka långsamt utan lock i ca 20 minuter tills
riset blivit mjukt och krämigt. Rör om och späd kontinuerligt
under koktiden med resten av buljongen och vinet.
Blanda ner grönsaks- och svampblandningen i riset och
rör därefter mycket försiktigt ner räkor och musslor.
Späd med lite musselspad för att få en saftig risotto
med en fyllig och mustig smak.
Smaka av med salt och
låt risotton bli genomvarm utan att koka upp, så att
skaldjuren behåller sin spänst.
Servera risotton i djupa tallrikar med några räkor och