Risotto alla marinara - en italiensk paella

Risotto alla marinara - en italiensk paella
Foto: Jonas Hallqvist

En riktig risottobomb och en bra start på en skaldjurs- eller fiskmiddag. Kombinationen av räkor, musslor och grönsaker tillsammans med svamp gör det här till en finfin första rätt. Perfekt om man vill fjäska lite.

15 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

Musselkok

  • 1 kg blåmusslor eller 150 g musslor på burk
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 hel vitlöksklyfta
  • 2−3 stjälkar persilja
  • 0,5 krm svartpeppar

Grönsaks- och svampfräs

  • 4 stjälkar bladselleri
  • 2 st medelstora morötter
  • 150 g färska champinjoner
  • 50 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl fiskbuljong (tärning)
  • 0,5 dl vitt vin
  • ev. salt

Risotto

  • 3 dl arborio- eller avorioris
  • 25 g smör
  • 1 st finhackad gul lök
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 8 dl hönsbuljong (tärning)
  • 2,5 dl vitt vin
  • ev. salt

Gör så här

  1. Kontrollera att alla musslor är stängda. De som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande vatten och dra bort skäggtömmarna.
  2. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpeppar och musslor. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter.
  3. Sila av och spara kokspadet. Plocka musslorna ur skalen och lägg dem i spadet.
  4. Skölj och ansa bladselleri och morötter. Rensa svampen och skär den, selleri och morötter i mycket små bitar. Eller kör grönsaker och svamp några korta varv i matberedare. Börja med morötterna ett par varv, tillsätt selleri och svamp och kör ytterligare ett par varv.
  5. Smält smöret i en kastrull och hetta upp det tillsammans med olivoljan. Lägg i och fräs grönsaks- och svamphacket i någon minut, tillsätt fiskbuljong och vin. Koka långsamt i 10−15 minuter, tills grönsakerna har mjuknat.
  6. Smält smöret till risotton i en kastrull, tillsätt löken och fräs varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Rör ner ris och saffran och häll i hälften av hönsbuljong och vin.
  7. Koka långsamt utan lock i ca 20 minuter tills riset blivit mjukt och krämigt. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med resten av buljongen och vinet.
  8. Blanda ner grönsaks- och svampblandningen i riset och rör därefter mycket försiktigt ner räkor och musslor. Späd med lite musselspad för att få en saftig risotto med en fyllig och mustig smak.
  9. Smaka av med salt och låt risotton bli genomvarm utan att koka upp, så att skaldjuren behåller sin spänst.
  10. Servera risotton i djupa tallrikar med några räkor och musslor på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept