Polenta med bacon och svamp

Polenta med bacon och svamp
Foto: Tina Axelsson

Polenta är en ganska vanlig rätt i Italien, men den har inte fått samma fotfäste i Sverige som pastan, som numera finns på var mans bord. Det är trist eftersom polentan är god och väldigt praktisk. Den går att tillaga i många varianter och kombinera med det mesta. /Paolo
Receptet kommer från kokboken Italiensk fastfood.

Peperoncini är en hetare variant av chilipeppar.

Läs mer om boken Italiensk fastfood.


17 november 2010
Visa mer
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 140 g bacon, skuren i strimlor
  • 350 g skogschampinjoner, ostronskivling, Karl-Johan eller annan svamp, putsad och borstad, skuren i bitar
  • 2 st schalottenlökar, finhackade
  • 3 msk olivolja
  • 1 st peperoncino, hel
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk färsk timjan, finhackad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,75 dl polenta, snabbgryn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar

Till servering

  • 3 msk parmesanost, finriven

Gör så här

  1. Förbered polentakoket under tiden som svamp och bacon tillreds.
  2. Koka upp 7 1/2 dl lättsaltat vatten i en kastrull.
  3. Hetta upp hälften av olivoljan (1 matsked) tillsammans med peperoncinon i en stekpanna.
  4. Tillsätt bacon, svamp, och lök och fräs tills vätskan kokat in, ca 5 minuter.
  5. Tillsätt persilja, timjan och resten av olivoljan (1 matsked).
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Stek svampblandningen på låg värme i ytterligare ca 5 minuter.
  8. Ta upp peperoncinon, som kastas, och ställ pannan åt sidan.
  9. Rör ner polentagrynen lite i taget i kastrullen med det kokande lättsaltade vattnet.
  10. Sänk värmen och koka på svag värme under omröring i 5–10 minuter, enligt instruktionen på förpackningen.
  11. Rör ner persilja, parmesanost, olivolja och peppar i kastrullen.
  12. Blanda noga och smaka av med salt.
  13. Servera polentan med lite överströdd parmesan tillsammans med bacon- och svampblandningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Servering & Dukning från kända varumärken

Servering & Dukning från kända varumärken Se fler

Fler goda recept