Ragú napolitano con braciole, polpette e salsiccia

Ragú napolitano con braciole, polpette e salsiccia
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Ragú napolitano con braciole, polpette e salsiccia

28 ingredienser

Napolitansk söndagsgryta med kalvrullad, revbensspjäll, köttbullar och italiensk korv

Ingredienser

Kött till grytan:

  • 600 g kalvhögrev (kalvbringa eller kalvbog) en stor skiva eller
  • en lite tjockare skiva som delats på
  • mitten utan att den skurits igenom helt. Köttskivan viks ut som
  • en fjärilskotlett och plattas till för att få en rejäl rullad)
  • 500 g tjocka revbensspjäll, delad i bitar
  • 75 g grissvål, en bit på 15 x 18 cm
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tomatsås:

  • 700 g passerade tomater
  • 375 g krossade tomater
  • 1 gul lök, skuren i bitar
  • 1 dl olivolja
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 krm strösocker
  • 1,5 dl rött vin

Korv:

  • 250 g färsk salsicciakorv

Köttbullar:

  • 250 g köttfärs
  • 75 g brödsmulor av dagsgammalt bröd
  • 1 ägg
  • 0,5 dl parmesanost
  • 3 msk persilja
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 2 dl solrosolja, till stekning

Gör så här

  1. Bred ut kalvköttet och platta ut köttet med handflatan.
  2. Fördela vitlök, persilja, olivolja salt och peppar på köttskivan. Rulla ihop och knyt om med hushållssnöre eller lägg i ett nät.
  3. Salta och peppra på grissvålen, rulla ihop och knyt om med hushållssnöre.
  4. Värm upp olivolja i en stor kastrull, tillsätt gul lök och fräs den utan att den tar färg.
  5. Lägg i kalvrullad, revbensspjäll och svålrulle och låt dem fräsa i några minuter. Vänd bitarna så att de bryns runt om.
  6. Tillsätt vin och låt grytan koka långsamt i 5-10 minuter utan lock.
  7. Häll i tomater, en nypa socker och salt, lite i taget och låt koka i ca 1- 1 ½ timme under lock. Smaka av med salt och peppar. Ragún är klart när köttet känns riktigt mört.
  8. Tillsätt salsiccian (färsk, okokt) när 30 minuter återstår av grytans koktid. Kokt salsiccia tillsätts tillsammans med köttbullarna (se nedan).
  9. Under tiden som grytan kokar förbereds köttbullarna.
  10. Lägg brödbitarna i vatten, i ca 2 minuter. Skär av brödets kanter, pressa ur vattnet och finfördela brödet i små bitar.
  11. Lägg köttfärsen i en skål och rör i ägg, brödbitar, parmesan, persilja, olivolja och smaka av med salt och peppar. Blanda till en smidig smet.
  12. Forma köttfärsen till stora köttbullar.
  13. Hetta upp solrosolja i en stekpanna.
  14. Fritera köttbullarna långsamt runt om i ca 5-10 minuter. Ställ åt sidan.
  15. När ca 5-10 minuter återstår av grytans koktid läggs köttbullarna försiktigt ner och kokas tillsamman med kött och salsiccia i tomatsåsen.
  16. Ta upp ruladen ur grytan och skär den i skivor.
  17. Servera en skiva av ruladen tillsammans med revbenspjäll, salsiccia och köttbullar.