Maialino allo spiedo

Maialino allo spiedo
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Maialino allo spiedo

14 ingredienser

Helgrillad gris.

Ingredienser

  • 1 liten hel gris, urtagen och rengjord [20-25 kg]
  • färdig för kryddning och grill

Kryddblandning:

  • 10 rejäla rosmarinstjälkar, färsk
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 2 msk torkad timjan
  • 2 msk torkad salvia
  • 2 msk basilika, torkad
  • 4 msk vitlökssalt
  • 4 msk salt
  • 3 msk svartpeppar
  • 2-3 dl olivolja

För förberedelser och grillning behövs:

  • 1 par plasthandskar som skydd vid insmörjning av olja & kryddor
  • Grill eller grillplats, med rörligt spett, lämpad för grillning
  • av helstekt gris

Gör så här

  1. Förbered en jämn grillbädd och tänd grillen.
  2. Blanda de torkade kryddorna, salter, peppar och olivolja i en skål.
  3. Lägg grisen på en arbetsyta som ger gott om utrymme för att förbereda köttet inför grillning.
  4. Fördela kryddmixen inuti grisen. Spara en del av mixen för att krydda köttet utvändigt. Gnid och klappa in kryddorna. Lägg de färska rosmarinkvistarna inuti grisen. Klappa in kryddor och salt på utsidan av grisen och pensla med olivolja.
  5. Bind upp grisen. Lägg kroppen med ryggen ner. Sy ihop buken och fäst ihop benen med ståltråd. Spänn trådarna ordentligt genom att tvinna dem med hjälp av en tång.
  6. Trä ett spett genom grisen, från bakdelen fram genom munnen.
  7. Placera spettet över grillen.
  8. Vänd och pensla med olivolja under grilltiden. Var noga med att vända köttet så att det grillas jämnt på alla sidor och för att alla delar ska blir klara samtidigt.
  9. Fyll på grillen med mera kol efter behov.
  10. När köttet är klart (vid 70-72 grader) lyft över grisen på den rengjorda arbetsytan.
  11. Skär eller klipp av ståltråden och ta ur grillspettet.
  12. Grilltiden är ca 5-6 timmar. Grilltiden kan förkortas om grisen steks i ugn en del av tillagningstiden.
  13. Tranchera och skär skivor av köttet inför servering.