Kallskuren Dala-oxe i balsamicomarinad

Kallskuren Dala-oxe i balsamicomarinad
Foto: TV4

Kallskuren Dala-oxe i balsamicomarinad

Av: Inger - Mora

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1,5 h

Marinerad oxfilé som serveras kall tillsammans med krämig rotfruktsgratäng.

Dryckestips: Ravens Wood, Zinfandel 2013, USA

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 600 g oxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar, finmalen

marinad

  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen
  • 1 knippe persilja

Krämig rotfruktsgratäng

  • 1 msk smör
  • 300 g sötpotatis, strimlad
  • 300 g bakpotatis, strimlad
  • 300 g rotselleri, strimlad
  • 1 msk färsk timjan, finhackad
  • 0,5 msk rosmarin
  • 3 dl grädde
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1,5 dl parmesanost, riven
  • 2 msk ströbröd

Gör så här

Marinerad oxfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra filén runt om. Bryn den i stekpanna, så att den får färg. Lägg över i en ugnssäker form och sätt i en termometer. Tillaga till en innertemperatur på 58-62 grader. Det tar ca 40 minuter.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda med balsamvinäger, sambal oelek, olivolja, salt och peppar så att det blir till en marinad.
  3. Låt köttet svalna. Skär det i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på ett uppläggningsfat. Häll över marinaden. Strö över hackad persilja vid serveringen.

Gratäng

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form. Skär sötpotatis, bakpotatis och rotselleri i grova strimlor. Varva rotfrukterna och örtkryddorna i formen.
  2. Häll på grädde, salt och peppar. Strö över riven ost och ströbröd. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills rotfrukterna är mjuka och gratängen fått fin färg.