Spaghetti con cozze o vongole

Spaghetti con cozze o vongole
Foto: Lina Eriksson

Den här rätten är fantastisk med blåmusslor, men gudomlig med vongolemusslor. Spaghetti con vongole var det första min fru smakade när vi kom till den lilla fiskebyn Positano. Det var också den enda maträtt hon åt under hela semestern, med undantag av den »lättare« lunchen hos zia Carmela. Hos henne får man nämligen inte själv bestämma vad, eller hur mycket, man vill äta.

16 januari 2012
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g spaghetti
  • 1 kg färska blåmusslor eller vongolemusslor
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2-3 stjälkar persilja
  • 0,5 krm svartpeppar

Tomatsås

  • 4 st tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 st finhackad vitlöksklyfta
  • 0,5 st torkad röd chili
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl hackad persilja till servering

Gör så här

  1. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
  2. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpepparn och musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara spadet. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen.
  3. Skär tomaterna till tomatsåsen i små bitar. Värm oljan i en annan kastrull och lägg i den finhackade vitlöken och den hela chilin. Ta upp och kasta chilin när vitlöken börjar få färg. Häll i tomatbitar, salt och ca 1 dl av musselspadet och låt koka på medelhög värme utan lock i ca 15 minuter. Späd kontinuerligt med musselspadet, men låt inte såsen bli för tunn.
  4. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av.
  5. Häll pastan i kastrullen med tomatsåsen. Blanda noga, smaka av och salta eventuellt. Det är viktigt med rätt sälta på den här rätten.
  6. Lägg upp pastan på fat och strö över den hackade persiljan. Toppa med musslorna och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept