Pesce alla brace - helgrillad fisk

Pesce alla brace - helgrillad fisk
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pesce alla brace - helgrillad fisk

11 ingredienser

En helgrillad fisk är något av det mest imponerande man kan lägga på en tallrik. Den här fisken är allt vad en bjudrätt ska vara: den är snygg, ståtlig och riktigt jäkla god. Går även att grilla i panna på spisen.

Ingredienser

portioner
  • 1,2-1,5 kg färsk kolja fjällad och urtagen (eller röding)
  • 3 msk havssalt
  • 2 krm vitpeppar

marinad

  • 1,5 dl olivolja
  • 2,5 dl vitt vin
  • 1 msk 1 msk torkad timjan
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • olivolja, till pensling
  • 2 citroner, i klyftor

Fyllning

  • 1 dl färsk timjan, hackad
  • 1 dl färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skölj fisken och skär av huvud, gälar och småfenor men behåll ryggbenet och stjärtfenan.
  2. Gnid in fisken med havssalt och peppra runt om.
  3. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll den i en rymlig och kraftig plastpåse, men spara litegrann till pensling.
  4. Lägg försiktigt ner fisken i påsen och tillslut ordentligt. Låt stå i kylskåp i minst 2 timmar, gärna lite längre. Vänd fisken då och då.
  5. Tänd grillen.
  6. Ta upp fisken ur påsen. Pensla den in- och utvändigt med olivolja, och fyll den med persilja och timjan.
  7. Pensla ett halster med matolja, lägg i fisken och grilla på utegrill i ca 10–15 minuter (beroende på fiskens tjocklek) på varje sida. Pensla flitigt med
  8. omväxlande marinad och olivolja.
  9. Lägg upp den nygrillade fisken på ett serveringsfat dekorerat med citronklyftor och servera genast.