Pesce alla brace - helgrillad fisk

Pesce alla brace - helgrillad fisk
Foto: Jonas Hallqvist

En helgrillad fisk är något av det mest imponerande man kan lägga på en tallrik. Den här fisken är allt vad en bjudrätt ska vara: den är snygg, ståtlig och riktigt jäkla god. Går även att grilla i panna på spisen.

28 december 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,2–1,5 kg färsk kolja eller röding, fjällad och urtagen
  • 3 msk havssalt
  • 2 krm vitpeppar

Marinad

  • 1,5 dl olivolja
  • 2,5 dl vitt vin
  • 1 msk 1 msk torkad timjan
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • olivolja till pensling
  • 2 st citroner i klyftor

Fyllning

  • 1 dl hackad färsk timjan
  • 1 dl hackad färsk persilja

Gör så här

  1. Skölj fisken och skär av huvud, gälar och småfenor men behåll ryggbenet och stjärtfenan.
  2. Gnid in fisken med havssalt och peppra runt om.
  3. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll den i en rymlig och kraftig plastpåse, men spara litegrann till pensling.
  4. Lägg försiktigt ner fisken i påsen och tillslut ordentligt. Låt stå i kylskåp i minst 2 timmar, gärna lite längre. Vänd fisken då och då.
  5. Tänd grillen.
  6. Ta upp fisken ur påsen. Pensla den in- och utvändigt med olivolja, och fyll den med persilja och timjan.
  7. Pensla ett halster med matolja, lägg i fisken och grilla på utegrill i ca 10–15 minuter (beroende på fiskens tjocklek) på varje sida. Pensla flitigt med omväxlande marinad och olivolja.
  8. Lägg upp den nygrillade fisken på ett serveringsfat dekorerat med citronklyftor och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept