Panzarotti - potatissnacks med basilika och salvia

Panzarotti - potatissnacks med basilika och salvia
Foto: Jonas Hallqvist

Napolitanarna är grymma på att laga god snabbmat. De skänkte visserligen pizzan till omvärlden, men äter själva lika gärna panzarotti som snacks över disk.

Receptet ger 8 st.

15 maj 2009
Visa mer

Du behöver

  • 300 g potatis (3 medelstora)
  • 1 ägg
  • 0.5 dl färskriven parmesanost
  • 1 msk finhackad persilja
  • 4 finhackade basilikablad
  • 2 finhackade salviablad
  • 50 g mozzarella
  • 0.25 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ev. lite mjöl
  • ströbröd
  • solrosolja för stekning

Gör så här

  1. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten, häll av vattnet och låt dem svalna en aning. Skala och pressa ner potatisarna i en bunke med potatispress.
  2. Vispa upp ägget. Skär mozzarellan i 8 tunna stavar.
  3. Blanda den pressade potatisen med det uppvispade ägget, parmesanost, örtkryddor, salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite mjöl om degen känns för lös.
  4. Dela degen i 8 bitar, platta ut dem en aning och lägg en bit mozzarella på varje. Forma degbitarna runt mozzarellastavarna till avlånga rullar, ca 6 cm. Var noga med att täcka mozzarellan helt med degen, för annars rinner osten ut vid stekningen.
  5. Häll lite ströbröd på en tallrik och tryck och rulla panzarottin försiktigt i det. Se till att ströbrödet fäster runt om, och stek sedan rullarna i solrosolja tills de fått fin färg.
  6. Lägg dem på ett hushållspapper för att rinna av. Servera direkt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept