Minestra di verdure

Minestra di verdure
Foto: Lina Eriksson

En perfekt maträtt för att tina upp ett gäng frusna fastrar på Sverigebesök. Med minestronens alla välsmakande nyttigheter blir soppan en riktig delikatess – och den passar bra när man ska bjuda på en rejäl soppmiddag. Ett gott varmt bröd serveras till.

8 mars 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 dl torkade små vita bönor
  • 1 l grönsaksbuljong (på fond eller tärningar)
  • 2 st potatisar
  • 2 st små morötter
  • 2 st små zuccini
  • 2 st tomater
  • 1 st liten purjolök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 1 st liten gul lök
  • 150 g bacon
  • 3 msk finhackad persilja
  • 0,5 tsk torkad salvia
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 25 g smör
  • 150 g kort pasta, t.ex. ditali, risoni
  • salt
  • peppar
  • riven parmesanost

Gör så här

  1. Blötlägg bönorna enligt anvisningarna på paketet, ca 8–10 timmar.
  2. Häll av vattnet och koka bönorna i nytt, lättsaltat vatten tills de är halvkokta, ca 20 minuter. Häll av kokvattnet.
  3. Skala potatis och morötter och skär i små bitar. Skär också zucchini, tomater, purjolök, blekselleri, gul lök och bacon i små bitar.
  4. Smält smöret i en rymlig kastrull och fräs bacon, lök, vitlök och alla grönsaker, utom tomater, i några minuter.
  5. Tillsätt tomater, bönor, buljong och persilja. Smula i de torkade kryddorna och sjud under lock i 10 minuter, eller tills grönsakerna börjar kännas mjuka men fortfarande spänstiga.
  6. Salta, peppra och späd med lite extra buljong om det behövs.
  7. Lägg i pastan och koka ytterligare ca 10 minuter.
  8. Servera med riven parmesanost av god kvalitet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept