3 peperoncini (3 stycken för lite hetta, färre för lite mindre sting)
1 dl persilja, finhackad
1 dl vitt vin
4 skivor lantbröd
Gör så här
Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
Häll vattnet i en kastrull och lägg försiktigt ner musslorna och sjud dem på svag värme under lock tills musslorna öppnat sig, ca 5 minuter. Ta upp musslorna och ta bort det övre tomma skalet som kastas. Musslor som inte öppnat sig kastas. Sila av och spara musselspadet . Musslorna i sitt skal ställs åt sidan.
Värm olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt vitlök, peperoncino och persilja, Låt fräsa i 3-4 minuter och späd därefter med musselspad och vin. Låt puttra på svag värme i 5 minuter. Plocka upp peperoncinon som kastas. Lägg försiktigt ner musslorna med sitt skal i kastrullen. Ös spad över musslorna droppa över lite olivolja och låt sjuda ett par minuter.
Rosta 4 skivor lantbröd. Lägg brödskivorna i en djup tallrik och fördela musslorna med sitt skal på skivorna, skeda över mussel- och vinspad.