Amaronerisotto - Risotto på amaronevin och grönsaksbuljong

Amaronerisotto - Risotto på amaronevin och grönsaksbuljong
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Amaronerisotto - Risotto på amaronevin och grönsaksbuljong

14 ingredienser

Underbart gott till exempel till kyckling med lindat bacon eller prosciutto.

Ingredienser

portioner

Grönsaksbuljong

  • 1,5 l vatten
  • 2 msk olivolja
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 stjälkar stjälkselleri, skurna i bitar
  • 3 morötter, skurna i bitar
  • 2 potatisar, delade
  • ev salt

Risotto

  • 1 rödlök, hackad
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl rödvin (Amarone)
  • 3 dl arborioris (risottoris)
  • 100 g smör
  • 1 dl parmesanost
  • persilja, finhackad

Gör så här

  1. Buljong: Häll vatten och olivolja i en kastrull. Tillsätt buljongtärning, selleri, morötter och potatis. Låt buljongen koka i 15 minuter. Smaka av med salt.
  2. Risotto: Värm vinet. Värm sedan oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Rör ner riset i kastrullen, häll i vin och låt puttra tills vinet kokat in, men utan att riset blir helt torrt. Häll i hälften av buljongen och späd kontinuerligt med mer buljong. Rör om då och då. Koka risotton på låg värme i cirka 15 -20 minuter, tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Blanda i smör och parmesan.
  3. Strö över persilja vid servering.