Friterade fyllda zucchiniblommor

Friterade fyllda zucchiniblommor
Foto: Tina Axlesson

Här kan du välja att fritera blommorna fyllda med en härlig blandning av färskost, skinka och parmesan. Ett val jag varmt rekommenderar. Eller så kan du fritera dem utan fyllning. Ett val som min far varmt rekommenderar. Svårt att välja? Kör på den fyllda varianten! /Paolo Recept från boken Italiensk bondmat.

Blommorna kan även friteras ofyllda. Följ då receptet, men hoppa över allt som har med fyllningen att göra.

15 maj 2012
Visa mer

Du behöver

  • 12 st zucchini- eller pumpablommor

Frityrsmet

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,25-0,5 tsk salt
  • 2 dl kallt vatten

Fyllning

  • 100-150 g ricotta
  • 100 g skinka, kokt och finhackad
  • 1 st ägg, uppvispat
  • 1 msk olivolja
  • 0,75 dl parmesan, färskriven
  • salt
  • svartpeppar
  • solrosolja till fritering

Gör så här

  1. Skölj zucchiniblommorna hastigt på utsidan med kallt vatten.
  2. Peta försiktigt ut eventuellt skräp som finns inuti och lägg blommorna på en kökshandduk för att rinna av.
  3. Häll mjöl och salt till frityrsmeten i en bunke, tillsätt vattnet i omgångar och vispa tills smeten är jämn och klimpfri.
  4. Låt ricottan till fyllningen rinna av i en sil i några minuter och blanda den sedan med skinka, ägg, olja och parmesan i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  5. Fyll blommorna med blandningen och vrid försiktigt ihop blomtopparna för att hålla fyllningen på plats.
  6. Hetta upp rikligt med solrosolja till 160 grader i en gryta.
  7. Doppa försiktigt en blomma i taget i frityrsmeten och lägg sedan varsamt ner dem, några
    åt gången, i den heta oljan.
  8. Fritera blommorna tills de är fasta och gyllenbruna, och låt dem rinna av på hushållspapper.
  9. Strö över lite salt.
  10. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept