Babá napolitano

Babá napolitano
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Babá napolitano

13 ingredienser

Napolitansk bakelse/kaka.

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 13 g jäst (ett kvarts förp)
  • 2 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 50 g smör, rumsvarmt

Citrus- och romlag:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 citron, skal
  • 2 msk rom

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Värm mjölken tills den är ljummen.
  3. Smula ner jästen i en skål, häll i mjölken, ägg, socker (1 msk), salt, och rivet citronskal, arbeta ner mjölet lite i taget. Vispa kraftigt till en lös och pösig deg.
  4. Låt den jäsa till dubbel storlek i ca 40 minuter.
  5. Lägg socker (1 msk) och smör i en skål och vispa tills smeten blir krämig.
  6. Blanda ner smöret i den färdigjästa degen.
  7. Smörj små portionsformar 6x6 cm och fyll dem till häften med degen eller häll över degen i en sockerkaksform. Gräddning i portionsformar ger den rätta formen, då babán pöser upp över kanten på formarna vid gräddningen (därför ska de fyllas till hälften för att inte rinna över).
  8. Grädda formarna alt. sockerkaksformen i nedre delen av ugnen, ca 30-35 minuter.
  9. Förbered under tiden citrus- och romlagen: Skala en citron med potatisskalare, skala tunt så att den vita hinnan inte följer med.
  10. Häll vatten, socker och citronskal i en kastrull och ställ på låg värme. Rör tills sockret löst sig och låt sjuda i 5 minuter.
  11. Smaka av med rom och låt lagen kallna.
  12. Låt de färdiggräddade bakverken svalna något.
  13. Ta dem ur formarna och doppa dem i citrus- och romlagen.
  14. Lägg dem på ett fat med hushållspapper för att rinna av.
  15. Babákakorna kan läggas samman på ett stort fat och dekoreras med grädde och bär.