Portionsformar med mozzarella, örter och potatis

Portionsformar med mozzarella, örter och potatis
Foto: Tina Axelsson

Paolos recept på portionsformar med mozzarella, örter och potatis är beräknat till fyra personer. Recept från boken Italiensk bondmat.

Läs mer om boken

Italiensk bondmat


10 april 2012
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st medelstora potatisar
  • 125 g mozzarella
  • 1 msk pinjenötter
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 st finhackad schalottenlök¾ dl blandade, finhackade örter,
  • 0,75 dl blandade, finhackade örter t.ex. gräslök och basilika
  • 2 dl grovhackad rucola
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 st portionsformar, ca 8 cm i diameter och 3 cm höga
  • Olivolja att smörja formarna med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Borsta och skölj av potatisen. Koka den i lättsaltat vatten under lock tills den är mjuk, men inte överkokt.
  3. Häll av vattnet och ånga av potatisen väl. Låt svalna.
  4. Skär mozzarellan i små bitar.
  5. Rosta pinjenötterna försiktigt i en torr stekpanna. Rör om hela tiden så att de inte bränns.
  6. Finhacka nötterna och blanda dem med ströbrödet.
  7. Smörj formarna med olivolja och bröa dem sedan med ströbrödsmixen.
  8. Spara lite av blandningen för att strö över de fyllda formarna.
  9. Värm upp olivoljan i en stekpanna. Lägg i och fräs löken varsamt utan att den tar färg, cirka 3 minuter.
  10. Rör ner örter och rucola i pannan och låt fräsa med i ett par minuter.
  11. Skala potatisen och pressa med en potatispress ner den i en bunke.
  12. Tillsätt den frästa blandningen, mozzarellan, ägg, och salt och peppar.
  13. Blanda försiktigt med en gaffel så att blandningen behåller sin fluffighet.
  14. Smaka eventuellt av med ytterligare salt och peppar. Fyll formarna med blandningen och avsluta med att strö över det sista av ströbrödsmixen.
  15. Grädda formarna mitt i ugnen i 20 –25 minuter tills de är genomgräddade och har fått fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept