Gamberetti marinati

Gamberetti marinati
Foto: Lina Eriksson

Det här är en ganska enkel och lättlagad rätt, men med sin doft av vin, vitlök och persilja känns den lika lyxig och exotisk som en ljummen bris från Medelhavet.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida

.

30 augusti 2011
Visa mer

Du behöver

  • 600-800 g stora råa räkor t.ex. tigerräkor (djupfrysta går bra)
  • 1 st citron i klyftor

Marinad

  • 4 dl vitt vin
  • 2 msk olivolja
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Djupfrysta räkor tinas. Skär av räkornas huvuden, men låt i övrigt skalet sitta kvar.
  2. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Låt räkorna ligga i marinaden minst 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. Lägg räkorna i en ugnsfast form och häll över lite av marinaden. Låt stå i ugnen i 5–7 minuter.
  5. Servera direkt tillsammans med citronklyftorna som pressas över räkorna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept